GERBER POGAČA


GERBER POGAČA





Za testo:                                                                                                                                                                        

500 ml mleka                                                                                                                                                                                                                                                                                        
50 ml ulja
20 g kvasca
2 kašike kisele pavlake
1 kg brašna
1 belance
1 jaje
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Za premazivanje kora:
4 kašike ulja (za premazivanje kora)
1 žumance (za premazivanje cele pogače)

Priprema


Zamesiti testo i ostaviti ga da odstoji 15 minuta. Zatim testo odvojiti na 4 veće loptice i 4 manje loptice.


Četri veće loptice razviti u veličini pleha u koji ćemo da pečemo pogaču, zatim svaku razvijenu lopticu premazujemo sa uljem. Tri premažemo, a četvrtu ne premazujemo. 


 Kada su kore premazane uljem, prebaciti namazane kore u podmazan pleh.
Kada smo koru prebacili u pleh, isečemo je na osmine i svaku koru (laticu) povlačimo u stranu, tako sve četri korice povlačimo jednu, pored druge na stranu.


 Kada smo završili sa ovom korom, to isto uradimo i sa drugom manjom korom (od manje kore odvojimo malo testa za ružu za sredinu pogače). Isto premažemo tri kore, a četvrtu ne premazujemo. Prebacimo u pleh.


 Drugu manju koru isto isečemo na osmine i svaku laticu povlačimo ka spolja, ali sa suprotne strane.


 Za sredinu razvijemo krug, malo ga zasečemo i uvijamo u krug da dobijemo ružu-tučak.


 Cvet ili tučak stavimo u sredinu pogače i ostavimo 15 minuta da odstoji.



 Pogaču premažemo žumancetom i pečemo na 180 C oko 45 minuta. Zavisi od rerne i kako vam peče. Može manje da se peče, a može i više.


GERBER POGAČA

Популарни постови са овог блога

POSNA TROBOJNA OBLANDA

BELA PLAZMA TORTA

POSNA TORTA SA MEDENIM SRCEM