Vaskršnji medenjaci

Vaskršnji medenjaci

Najlepša okupljanja ukućana su uvek za praznike a Vaskrs je jedan od najlepših i najvećih praznika. Vaskrs se smatra najsvečanijim praznikom u godini.
Prave se medenjaci, razna peciva, šaraju se i farbaju jaja. Jaja šaram starom tehnikom sa voskom i šaralicom(mala spravica kojom se najlepše šaraju jaja) pa se na Veliki Petak farbaju obavezno u crvenu boju.
Običaj je da se prijateljima i ukućanima dele farbana jaja, kojima se oni tucaju, a onaj ko razbije drugome jaje ima pravo da ga uzme.
Prvo vaskršnje jaje čuva se godinu dana i naziva se čuvarkuća.


Testo
500 g. brašna 
120 g. maslaca


4 supene kašike meda
2 jaja
1 kafena kašičica cimeta
1/2 kafene kašičice  C sode bikarbona
1/2 kafene kašičice začina za medenjake

                                   Sastaviti brašno,prah šečer, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. A u drugoj posudi izmesati jaja(ne mutiti) med i istopljen (na sobnoj temperaturi) maslac. Sastaviti sa brašnom i dodacima . Zamesiti testo pa ga u foliji ostaviti 30 min. u frižider. Razviti koru i vaditi kalupima željene oblike ....peći na 180,C oko 10 min.

Vreme pripreme 60 min.
Količina 30 medenjaka (zavisi od kalupa)


Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM