Mladenčići

 


Testo:

600 g. brašna

300 ml. vode

1 kesica C suvi kvasac

2 kašike šećera

1/2 kašičice soli

2 kašike ulja

Za premazivanje:

2-3 kašike meda

100 g. mlevenih oraha

                                U vanglu sipati prosejano brašno pa dodati so ,ulje i mlaku vodu u kojoj smo razmutili šećer i kvasac. Zamesiti testo ...testo treba da je elastično ,mekano i da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da odstoji 30 min. Zatim testo na pobrašnjenoj podlozi razviti debljine 0,5cm, pa manjom čašicom vaditi pogačice i redjati ih u pleh gde smo stavili papir za pečenje .Treba da imamo tačno 40 pogačica.

Ostaviti ponovo pola sata da se odmore. Zatim namazati mladenčiće uljem i izbockati po gornjoj površini zarezanom grančicom voćke koja je tada u cvatu (višnja,kajsija) a može i grančicom bosioka.

Peći mladenčiće na 200.C 15-20min. zavisi od Vaše rerne.

Kad su pečeni, prohladiti ih i svaki mladenčić premazati otopljenim medom i posuti mlevenim orasima.

Običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna.

U narodu su poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Simbolično mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji toga dana dolaze u kuću mladog bačnog para.

Vreme pripreme mladenčića 1h i 30min..

Količina 40 mladenčića.












Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM