Rascvetani cvet

Rascvetani cvet
1 jaje
1 belance
20 g. kvasca
50 ml. ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
250 ml. mleka
100 ml. vode
2 kašike kisele pavlake
Za premazivanje kora:
50 g. margarina 
                         Priprema:
Zamesiti testo od brašna , jajeta, kvasca, mleka , vode ,ulja soli i šećera. Pa dodati i pavlaku zamesiti malo tvrdje testo(ako je potrebno još brašna dodati).
Zatim testo ostaviti 30 min. da odmara.

Nadošlo testo podeliti na pet ili šest loptica. Svaku lopticu razvijati do veličine većeg tanjira , svaku koru mazati rastopljenim margarinom i redjati koru na koru. Zadnju petu koru ne premazivati, Poredjane kore razviti malo oklagijom pa prebaciti u pleh.

Prvo obeležiti osam delova zatim svaki deo zaseći oko 2 cm. 
Zatim u unutrašnjost pogače iscrtati zvezdu sa osam krakova pa iseći skalpelom (prikazano je na slici).
Obeleženi i isečeni deo (2 cm)povlačimo sa obe ruke i povlačimo ih ispod formirane latice. 
Ovako idemo u krug i ponavljamo sa svakom laticom(osminom).Zatim štapićem pritiskati ivice latica i ivice krakova zvezde.

Kako se testo pritiska štapićem tako se latica lista.
Pogaču ostaviti da odmori premazati zatim žumancetom i posuti susamom i lanom.
Peći na 200.c oko 30 min.
Dok pogača ne dobije lepu boju....





Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM