Knedle sa šljivama -Gamboce



1 kg. krompira
40 kom.šljiva (oko 600g.)
500 gr. brašna Naše zrno oštro
100 gr. griza (može i bez ako nemate)
2 jaja
1/2 kafene kašičice soli
2 vanilin šećera
200 gr. maslaca ili margarina
250 gr. prezli
150 gr. šećera (može med)

Za kuvanje:

- voda
- 2 kašike ulja


Krompir dobro oprati  i skuvati. Procedite i odmah dok je vruć oljuštiti ga a zatim i izgnječiti zajedno sa 50 gr. maslaca ili margarina, dodajte i kesicu vanilin šećera i pola kašičice soli.
Ostavite da se ohladi.

Dodajte jaja i griz, izmešajte pa postepeno dodavajte brašno. Testo treba da bude lepljivo, ne sme tvrdo.

Šljive operite i zarežite s jedne strane (ako su sitnije), izvadite košpice. Ako su krupnije presecite ih na dve polovine.

Dlanove obložite brašnom, od  testa oblikovati dva valjka pa iseći na 40 jednakih delova. Uzimati  testo i malo spljoštiti na dlanu.
Na sredinu testa staviti šljivu i prstima napravite da testo bude skroz okolo, da se šljiva ne vidi.
Slažite gomboce na tacnu ili radnu površinu posutu brašnom.

U dublju i širu šerpu stavite vodu da prokuva sa uljem i ubacujte gomboce. Kuvajte ih od 5 - 10 minuta, nikako duže. Videćete, kada isplivaju na površinu vode, još pet minuta je dovoljno da kuvaju.
Vadite ih rupičastom kašikom u prezle.

Prezle predhodno pripremite.
Rastopite maslac, dodajte prezle i na laganoj temperaturi uz stalno mešanje pržite oko 4 - 5 minuta.
Sklonite sa ringle i umešajte šećer i vanilin.

Poslužite dok su tople, a i hladne su jako fine.
Ako vam preteknu čuvajte ih prekrivene u frižideru do dva dana.

Nekuvane gomboce su pogodne i za zamrzavanje.

Predivan recept koji sam morala da isprobam i mogu Vam reći da sam oduševljena ....

originalan recept http://www.serpica.net/2017/08/knedle-sa-sljivama-gomboce.html




Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM