Penettone-Božićni slatki hleb

Za testo: 500 -600 g brašna Naše Zrno 10 g svežeg kvasca malo soli 2 kesice vanilin šećera 200 g prah šećera 150 ml mlakog mleka 150 g omekšalog putera 4 jajeta 100 g seckanih badema 50 g pečenih seckanih lešnika 200 g seckanih suvih kajsija 150 g seckanih suvih šljiva 50 g kandirane brusnice 100 g suvog grožđa Priprema Suvo voće iseckati na sitnije komadiće, badem i lešnik iseckati. Sve pomešati ostaviti sa strane u činiji. U mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Ostaviti da se kvasac aktivira. U veću činiju staviti jaja, šećer, omekšali puter, vanilin šećer i varjačom mutiti dok se šečer ne otopi. Zatim u to dodati aktiviran kvasac i sve fino sjediniti. Lagano dodati brašno i zamesiti testo. Dobijeno testo ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Nadošlo testo razviti na dasci pa posuti sa suvim voćem iseckanim bademom i lešnikom testo premestit ponovo i staviti u kalup za penettone ja sam stavila kuglof koji sam premazala margarinom.
Ostaviti kolač da nadolazi 30-40 min. na toplom .
Nadošao kolač staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 35 minuta, zatim smanjiti rernu na 150 stepeni i peći još 25 minuta. Prilikom pečenja kolač prekriti papirom za pečenje .
Gotov panetone posuti prah šecerom.
Recept moje drage Dijane Popovic

Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM