Penettone-Božićni slatki hleb
Za testo:
500 -600 g brašna Naše Zrno
10 g svežeg kvasca
malo soli
2 kesice vanilin šećera
200 g prah šećera
150 ml mlakog mleka
150 g omekšalog putera
4 jajeta
100 g seckanih badema
50 g pečenih seckanih lešnika
200 g seckanih suvih kajsija
150 g seckanih suvih šljiva
50 g kandirane brusnice
100 g suvog grožđa
Priprema
Suvo voće iseckati na sitnije komadiće, badem i lešnik iseckati. Sve pomešati ostaviti sa strane u činiji.
U mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Ostaviti da se kvasac aktivira.
U veću činiju staviti jaja, šećer, omekšali puter, vanilin šećer i varjačom mutiti dok se šečer ne otopi. Zatim u to dodati aktiviran kvasac i sve fino sjediniti. Lagano dodati brašno i zamesiti testo. Dobijeno testo ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Nadošlo testo razviti na dasci pa posuti sa suvim voćem iseckanim bademom i lešnikom testo premestit ponovo i staviti u kalup za penettone ja sam stavila kuglof koji sam premazala margarinom.
Ostaviti kolač da nadolazi 30-40 min. na toplom .
Nadošao kolač staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 35 minuta, zatim smanjiti rernu na 150 stepeni i peći još 25 minuta. Prilikom pečenja kolač prekriti papirom za pečenje .
Gotov panetone posuti prah šecerom.
Recept moje drage Dijane Popovic
Nadošlo testo razviti na dasci pa posuti sa suvim voćem iseckanim bademom i lešnikom testo premestit ponovo i staviti u kalup za penettone ja sam stavila kuglof koji sam premazala margarinom.
Ostaviti kolač da nadolazi 30-40 min. na toplom .
Nadošao kolač staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 35 minuta, zatim smanjiti rernu na 150 stepeni i peći još 25 minuta. Prilikom pečenja kolač prekriti papirom za pečenje .
Gotov panetone posuti prah šecerom.
Recept moje drage Dijane Popovic
Comments
Post a Comment