Slatko od kajsija

Slatko od kajsija

1,5 kg.kajsija(pola kg. otpadne u ljuštenju i košticama)
1 kg šećera
1 kesica C limuntusa
1 limun

                          Kajsije ljuštiti i svaku oljuštenu stavljati u krečnu vodu.
Kad i poslednju kajsiju oljuštimo treba da odstoje 30 min.u krečnu vodu.
Zatim kajsije isprati sa vodom pa svaku kajsiju iseći na pola, vaditi košticu i spuštati u vodu gde je razmućen limuntus.(2 l.vode 1 limuntus)
U ovoj vodi kajsije treba da odsoje još 30 min.
Ušpinovati šećer sa 2 dl.vode pa kada se šećer istopio staviti procedjene kajsije i kuvati oko 30 min. Pred kraj dodati isečen na kolutove limun.
Pokupiti penu pa šerpu povezati sa mokrom krpom i tek sutradan sipati u tegle.
Vreme potrebno za pripremu slatka je 1h. 
Od ove mere izadje 1 i po tegla od 1 kg. 

Krečna voda: U malo kreča (šaka ugašenog kreča ili u prahu) sipati vodu oko 2l. razmutiti dobro pa ostaviti 10 min.dok se voda izbistri a kreč padne na dno. Lagano u drugom sudu sipati vodu iz kreča procediti ali vodeći računa da ne krene i kreč.







Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM