Kumovska pogača

Kumovska pogača

250g.mleka
250ml.vode
2jaja(1žumanac ostaviti za premazivanje pogače)
4kašike ulja
1 kašika C suvog kvasca
800g.Naše Zrno brašna
1/2kašičica soli
1/2kašičica šećera
1kašičica sirćeta


Zamesiti testo od datih namirnica pa testo podeliti na tri jednaka dela a četvrti deo je manji(on ide u sredinu pogače).
Prvi deo podeliti na četri loptice(ovo isto uraditi sa drugim delom).
Zatim svaki kolačić malo razviti u krug i premazati istopljenim margarinom...premazati tri loptice a četvrtu staviti odozgo ne mazati..
Ovako uraditi i sa drugim delom testa ..treći deo podeliti na tri loptice razvaljati u duguljaste štapiće i uplesti u pletenicu (koliko je veliki pleh jer pletenica ide preko prvog dela testa) Četvrti deo treba da je manji i njega delimo na dva dela -lopticu i mrežu.

Prvu koru rastanjiti u veličini pleha pa je prebaciti u pleh iseći na osmine , svaku osminu iseći malo na sredini kroz taj otvor provlačimo vrhove osmine testa . Oko testa staviti pletenicu.
Drugi deo testa iseči na osmine provlačiti svaku ivicu i redjati u pleh izmedju već provlačenih ivica prvog dela testa.
Četvrtu lopticu podeliti na dva dela pa jedan okrugli deo staviti u sredinu pogače a drugi deo rastanjiti pa ga iseći nožićem ili modlicom za mrežu na nekoliko mesta(da se dobije mrežica)i staviti preko loptice .

Ukrasiti po želji nekim cvetićem .....
Ostaviti pogaču da odmori 30min.premazati žumancetom pa peći na 180.C 20min.a zatim pogaču pokriti folijom ili papirom za pečenje i dopeći još 20min.

Vreme pripreme 60 min.
Količina za 6 osoba



Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM