Mleko i brašno od badema

Mleko i brašno od badema
Mleko i brašno od badema

Za dane posta mleko od badema Vam može biti odlična zamena. Ne sadrži ni holesterol ni laktozu pa je odlična za one sa netolerancijom na laktozu, za one koji ne koriste proizvode životinjskog porekla-za vegane...
Jedna čaša bademovog mleka ima duplo više kalcijuma od kravljeg mleka.. predivnog je ukusa i veoma se jednostavno pravi ....

1 šolja sirovih badema - 200 g.
4 šolje hladne vode - 850 ml.
1 kašičica ekstrata od vanile
1/2 kašičice himalajske soli(morske)

Može zasladjivač po želji ....ja nisam stavljala ništa jer ovako mleko mogu da koristim kako za slatke tako i za slane poslastice.
                                 Prvo bademe potopiti u vodi da odstoje preko noći. Sutradan potopljene bademe procediti i dobro isprati pod mlazom vode. Zatim bademe staviti u blender najbolje iz dva puta i miksati. Dobijeno mleko procediti kroz cediljku a posle i preko gaze I dobro iscediti gazu. 
Od ove količine badema i vode ja sam dobila 1,5l.mleka i 80g. brašna.
Ostatke badema izručiti u tepsiju gde smo stavili papirni ubrus i na tihoj vatri sušiti oko sat vremena . 
Zatim u mlin za kafu samleti osušene ostatke badema (voditi računa da ih suviše ne umeljemo jer ćemo dobiti puter od badema).Prosejati kroz sito i dobićemo predivno bademovo brašno koje kasnije možemo koristiti za razne poslastice.






Comments

Popular posts from this blog

POSNA TROBOJNA OBLANDA

Dijanine kiflice

POSNA OBLANDA SA KEKSOM